Lagstadin historiasta

Nykyinen Kotiseututalo (Lagstad hembygdsgård) toimii Espoon vanhimmassa kansakoulurakennuksessa. Rakennus valmistui vuonna 1873, jolloin Lagstad folkskola aloitti toimintansa ja se päättyi vuonna 1954, jolloin opetustoiminta siirtyi uuteen rakennukseen muutaman sadan metrin päähän.

Sen jälkeen rakennuksessa toimivat monet kaupungin toimistot. Nämä siirtyivät vähitellen muualle ja rakennus jäi tyhjäksi. Vuonna 1999 Esbo hembygdsförening solmi Espoon kaupungin kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Yhteistyössä kaupungin kanssa yhdistys kunnosti rakennuksen hienovaraisella tavalla ja Lagstad hembygdsgård vihittiin käyttöön vuonna 2002.

Seuraavana vuonna avattiin Lagstadin koulumuseo entisessä luokkahuoneessa talon toisessa kerroksessa. Espoon kaupunginmuseon näyttely Kansa koulussa jatkuu nyt myös piharakennuksessa, entisessä opettajan asunnossa. Siellä sijaitsee myös uusi toimintatila.

Koulumuseo on ollut Espoon kaupungin suunnitelmissa jo 1960-luvulta lähtien. Kouluihin liittyvää esineistöä ja muuta materiaalia on kerätty pitkään Espoon kaupunginmuseon kokoelmiin.

Espoon kaupunginmuseon näyttely Kansa koulussa on kiehtova aikamatka Espoon kansakoulujen historiaan ensimmäisen kunnallisen kansakoulun perustamisesta nykyaikaan saakka.

Lagstadin koulumuseon avoinnapidosta vastaa Esbo hembygdsförening.

Lagstadin koulumuseo on avoinna tiistaisin klo 14 – 18, kesällä suljettu). Ryhmät voivat sopia muistakin ajoista, puh. 040 843 4903. Koulumuseoon on vapaa pääsy.