Yhdistyksen historiasta

Esbo hembygdsförening on yli sata vuotta vanha ruotsinkielinen yhdistys. Kotiseututoiminta oli aiemmiin kuulunut nuorisoliikkeen piiriin, mutta vuonna 1916 sai urheilu oman yhdistyksensä Esbo IF:n ja kotiseututoiminta oman, Esbo hembygdsforskningsföreningin. Yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Bernhard Juslin.

Alussa toiminta oli vilkasta, kerättiin vanhoja työkaluja ja huonekaluja mutta myöskin tietoja luonnonilmiöistä kuten eri vuoden aikojen lämpötiloista. 1920-luvun oli hiljaista aikaa mutta 1930-luvun toiminta oli vilkasta. Erik Nylund, 1930-47, oli erittäin aktiivinen johtaja. Yhdistyksen nimi muutettiin Esbo hembygdsföreningiksi, yhdistys rekisteröityi. Suuret kesäjuhlat järjestettiin Träskändan puistossa. Talven aikana pidettiin iltamia m.m. Espoon rautatieaseman vieressä olevassa Suojelukuntatalossa. Näin saadut rahat yhdistys käytti Arvids-tontin ostoon Gumböletien varrella. Suunnitteilla oli oman kotiseututalon rakentaminen tontilla, mutta sota tuli väliin.

Sodan jälkeen toiminta laantui ja 1960-luvulla ei kutsuttu edes vuosikokouksia koolle. Vasta 1970-luvun lopussa kutsuttiin vuosikokous koolle, uusi johto valittiin ja toiminta virkistyi. Vuonna 1978 valittiin puheenjohtajaksi Tor Wikström. Hän johti yhdistyksen uuteen nousuun. Vanhojen espoolaisten haastattelut nauhoitettiin ja kotiseuturetkiä järjestettiin. Vanha riihi siirrettiin Kokinkylässä Kehä II:n alta, Albergan kartanon pehtoorin asunto pelastettiin Kehä I:n alta ja Pentalan ranta-aitta sai uuden katon tulipalon jälkeen

Benita Åkerlund, 1996-2016, on Esbo hembygdsföreningin pitkäaikaisin puheenjohtaja. Hänen johdollaan Arvids-tontti myytiin, tehtiin pitkäaikanen vuokrasopimus Espoon kaupungin kanssa ja Lagstadin vanha koulurakennus kunnostettiin kotiseututaloksi. Yläkerrassa oleva Lagstadin koulumuseo on Benitan sydäntä lähellä. Hän on opastanut kymmeniä koulu- y.m. ryhmiä siellä ja jatkaa sitä työtä edelleen. Yhteistyö Kaupunginmuseon kanssa on muutenkin tiivistynyt. Benita Åkerlund toimi kymmen vuoden aikana Pentalan saaristopäivien työryhmän vetäjänä. Hänen aikanaan jäsenmäärä lähentelee 400 sataa.

Vuonna 2017 valittiin Esbo hembygdsföreningin uudeksi puheenjohtajaksi Håkan Blomberg.

Yhdistyksen nykyinen toiminta

Yhdistyksen 90-vuotishistoriiki Esbo hembygdsförening 1916-2016 (ruotsiksi)

Yhdistyksen täyttäessä 100 vuotta julkaistiin fil.tont. Aapo Roseliuksen kirjoittama kirja Esbo – hembygd i förvandling, joka yhdistyksen historian ohella käsittelee Espoon valtavaa kehitystä sadan vuoden aikana.
Kirja on saatavissa tiistaisin klo 14-18 Lagstad hembygdsgårdissa, Vanha Lagstadintie 4, 02770 ESpoo.